Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

Eigenaren

Uw WOZ verlagen als u eigenaar van een woning bent?

Als u eigenaar van een woning bent, bespaart u met een verlaging van de WOZ-waarde op een aantal gemeentelijke heffingen. Altijd op onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing. Wist u dat het u ook een besparing op uw inkomstenbelasting in box 1 oplevert?

Doe nu de gratis WOZ Check

U kunt besparen op inkomstenbelasting in box 1

Als woningeigenaar bouwt volgens de Belastingdienst vermogen op. Daarom moet u als eigenaar van een woning een bedrag optellen bij uw belastbare inkomen: het ‘eigenwoningforfait’. De Belastingdienst berekent het eigenwoningforfait op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Dus hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager het eigenwoningforfait, hoe minder inkomstenbelasting u betaalt.

Wat zijn onroerendezaakbelastingen (OZB) en wat betekent het voor u?

Alle gemeenten in Nederland heffen onroerendezaakbelastingen (OZB). Deze bestaat uit OZB-eigenarenbelasting en OZB-gebruikersbelasting. Als eigenaar van een woning betaalt u OZB-eigenarenbelasting. Hoeveel u betaalt, hangt af van de WOZ-waarde van uw woning en het OZB-tarief van uw gemeente. Elke gemeente stelt jaarlijks haar eigen OZB-tarieven vast. Hierdoor is de OZB in de ene gemeente dus hoger dan in de andere.

 

Onroerendezaakbelasting = OZB-tarief x WOZ-waarde.

 

Dat betekent dus concreet dat u bespaart op de onroerendezaakbelasting als de WOZ-waarde van uw woning daalt. Wilt u weten of het zin heeft om uw WOZ-waarde te verlagen als eigenaar? Met onze WOZ Check ziet u binnen één minuut of uw WOZ-waarde klopt en hoeveel u kunt besparen.

Welke invloed heeft waterschapsbelasting en rioolheffing op uw WOZ?

Sinds 2009 heffen gemeenten watersysteemheffing op grond van de Waterschapswet. De hoogte van de watersysteemheffing wordt voor alle gebouwde onroerende zaken bepaald op basis van de WOZ-waarde. In steeds meer gemeenten wordt de WOZ-waarde ook gebruikt als grondslag voor de bepaling van de hoogte van de aanslag rioolheffing.

Als de WOZ-waarde van uw woning daalt, kunt u dus besparen op de waterschapsbelasting en mogelijk ook op de rioolheffing. Wilt u weten of het zin heeft om uw WOZ-waarde te verlagen als eigenaar? Met onze WOZ Check ziet u binnen één minuut of uw WOZ-waarde klopt en hoeveel u kunt besparen.

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen
AVG & privacy beleidAlgemene voorwaardenCookie policyCookie instellingen