Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

Belasting woningeigenaren met 2,9% gestegen

Belasting woningeigenaren met 2,9% gestegen

Huiseigenaren betalen onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing aan de gemeente. Het Centrum voor Onderzoek van de Economie van Lagere Overheden (COELO) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de belastingdruk uitgerekend voor huiseigenaren in de veertig grootste gemeenten. De steekproef bevat daarmee 42% van de woningen in Nederland.

Met name de rekening voor de onroerendezaakbelasting gaat omhoog, met 3,5%. De rioolheffing zal stijgen met gemiddeld 3,2%, de afvalstoffenheffing neemt toe met 2,1%. De stijging betekent dat de meeste mensen met een koopwoning in 2022 € 876 gemiddeld aan belasting betalen aan de gemeente. Dit is € 25 meer dan in 2021.

Van de gemeenten die zijn onderzocht is de belasting in Tilburg het laagst met € 687. Huiseigenaren in Leiden betalen gemiddeld het meest aan de gemeente, namelijk € 1.162.

Ook de woonlasten voor huurders zullen stijgen. Zij betalen dit jaar gemiddeld € 6  meer afvalstoffenheffing aan de gemeente. In een aantal gemeenten betalen huurders ook rioolheffing

De RUG keek ook naar de woonlasten voor huurders. Wie een woning huurt, betaalt gemiddeld 400 euro aan gemeentebelastingen. Dat is 6 euro meer dan vorig jaar. In vijftien van de veertig onderzochte gemeenten gaat het alleen om afvalstoffenheffing. In de overige gemeenten betalen huurders ook rioolheffing. Die stijgt gemiddeld ligt met 4,0% (€ 2).

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen
AVG & privacy beleidAlgemene voorwaardenCookie policyCookie instellingen