Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

Record WOZ-waarde van woningen, sterkste stijging in jaren

Record WOZ-waarde van woningen, sterkste stijging in jaren

Uit onderzoek van de NOS blijkt dat de WOZ-waarden in 2020 niet alleen een recordhoogte hebben bereikt, maar ook dat de WOZ-waarden niet eerder zo snel zijn gestegen. De gemiddelde stijging van de WOZ-waarden in 2020 is 8,9%.

Wat opvalt is dat het CBS eerder heeft aangegeven dat de WOZ-waarden dezelfde ontwikkeling vertonen als de huizenprijzen. Dit terwijl de gemiddelde stijging in huizenprijzen in 2019 volgens het CBS zelf 6,9% bedroeg. Volgens deze cijfers stijgen de WOZ-waarden dus 29% sneller dan de huizenprijzen.

Daarnaast zijn er veel stijgingen van belastingen die worden geheven op basis van WOZ-waarden. Zo zal het OZB-tarief in Amsterdam bijvoorbeeld met 20% worden verhoogd. Ook zien we stijgingen in andere WOZ gerelateerde belastingen zoals afvalstoffenheffingen.

Deze twee trends tonen aan dat woningeigenaren onevenredig worden belast met de gevolgen van de coronacrisis. Uit een petitie van Vereniging Eigen Huis blijkt ook dat veel woningeigenaren ontevreden zijn over deze ontwikkelingen. Wij adviseren u daarom, net als Vereniging Eigen Huis, om uw WOZ-waarde in 2021 goed te controleren.

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen
AVG & privacy beleidAlgemene voorwaardenCookie policyPrivacy instellingen