Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

Veel WOZ-waarden in 2022 te hoog of te laag

Veel WOZ-waarden in 2022 te hoog of te laag

NU.nl meldt dat de WOZ-waarden van veel woningen in 2022 te hoog of te laag kan uitvallen doordat 70% van de Nederlandse gemeenten overstappen op een nieuwe rekenmethode. Hierdoor kan de belastingaanslag voor onroerendezaakbelasting, waterschapsbelasting en inkomstenbelasting hoger uitvallen. Dit blijkt uit een gesprek dat NU.nl heeft gevoerd met de Waarderingskamer, de organisatie die toezicht houdt op de uitvoering van de Wet WOZ door gemeenten.

Hoofd inspectie Ivo Lechner van de Waarderingskamer geeft aan dat in het verleden de rekenmethode niet nauwkeurig genoeg was en verwacht dat deze nieuwe methode nauwkeuriger zal zijn. Hierdoor komen eerder gemaakte fouten bij de berekening van de WOZ-waarde eerder aan het licht.
In het verleden werd de WOZ-waarde door deze gemeenten berekend aan de hand van de inhoud (m3) van de woning. Op advies van de Waarderingskamer zijn gemeenten verplicht om vanaf 2022 de WOZ-waarde van een woning te berekenen op basis van de oppervlakte (m2) van de woning.

Doordat gemeenten hierdoor de inhoud van de woning moeten omrekenen naar oppervlakte, is het onze verwachting dat WOZ-waarden de komende jaren te hoog en te laag zullen worden berekend. Wij adviseren u daarom om uw WOZ-waarde te controleren en bezwaar te maken als uw WOZ-waarde niet klopt.

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen
AVG & privacy beleidAlgemene voorwaardenCookie policyPrivacy instellingen