Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

5 Vragen over de WOZ-waarde

5 Vragen over de WOZ-waarde

RTL Nieuws bracht onlangs een artikel uit met 5 vragen over de WOZ-waarde. In het artikel wordt ingegaan wat de Wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is, hoe de WOZ-waarde tot stand komt en wat u kunt doen als u het oneens bent met de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde, of het loont om bezwaar te maken en wat er gebeurt als de gemeente uw bezwaar afwijst.

In het artikel wordt aangegeven dat het u gemakkelijk zelf bezwaar kunt indienen tegen uw WOZ-waarde. In de praktijk is het voeren van een goed WOZ-bezwaarschrift helaas lastiger dan het klinkt. Allereerst moet u een goed bezwaarschrift opstellen met een goede motivatie. Daarnaast is het van belang dat u een actueel WOZ-taxatierapport laat opstellen om uw bevindingen te onderbouwen. Vervolgens moet u het bezwaarschrift kunnen verdedigen tegen een professioneel WOZ-taxateur van uw gemeente.

Ook wordt in het artikel aangegeven dat de proceskostenvergoeding voor no-cure-no-pay bedrijven wordt verrekend met belastinggeld, wat weer van invloed is op de belastingtarieven. In de praktijk vallen de proceskostenvergoedingen in het niet bij de belastingopbrengsten. Het vermelde bedrag van 1,9 miljard euro feitelijk onjuist. Volgens het CBS wordt er jaarlijks ongeveer 4,3 miljard euro opgehaald via Onroerende Zaakbelasting (OZB). Dit betekent dat de jaarlijks uitgekeerde proceskostenvergoeding aan no-cure-no-pay bedrijven van 9,7 miljoen euro, minder is dan 0,0025% van de totale belastingopbrengsten. Een minimale investering dus, om te zorgen dat er niet per ongeluk onnodig te veel belasting wordt geïnd. Er wordt namelijk jaarlijks ongeveer 312 miljoen euro te veel belasting geïnd bij de verkeerde mensen door te hoge WOZ-waarden.

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen
AVG & privacy beleidAlgemene voorwaardenCookie policyCookie instellingen