Doe nu de gratis
WOZ Check 2021

  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.
  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.

WOZ verlagen erfenis of schenking

U heeft een woning uit een erfenis of door schenking gekregen

Als u een woning uit een erfenis of door schenking heeft gekregen, bespaart u met een verlaging van de WOZ-waarde op erf- en schenkbelasting. Daarnaast bespaart u op een aantal gemeentelijke heffingen. Altijd op onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing.

Controleer uw besparing
Lees meer

Doe nu de gratis
WOZ Check 2021

  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.
  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.

Eerlijke WOZ

Iedereen verdient een eerlijke WOZ

U betaalt ieder jaar belasting op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Een te hoge WOZ-waarde kan daarom vervelend voor u uitpakken. Eerlijke WOZ biedt u de mogelijkheid de WOZ-waarde te controleren en geheel kosteloos bezwaar te maken.

Doe de gratis check

Erf- & schenkbelasting

Wist u dat u kunt besparen op uw erf- en schenkbelasting?

De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde van de woning die uit een erfenis of door schenking heeft gekregen, voor de berekening van erf- en schenkbelasting. Bij uw belastingaangifte moet u de WOZ-waarde van de woning doorgeven. En hoe lager die WOZ-waarde is, hoe minder erf- en schenkbelasting u betaalt.

Goed om te weten is dat de erfbelasting standaard berekend wordt op basis van de WOZ-waarde van de woning in het jaar van overlijden. U kunt er ook voor kiezen om erfbelasting te betalen op basis van de WOZ-waarde van het jaar volgend op het jaar van overlijden.

H. Venema (Haarlem)
€ 73.000,- verlaging
M. Muns (Rheden)
€ 35.000,- verlaging
M. de Vos (Almere)
€ 45.000,- verlaging
N. Grooss (Bloemendaal)
€ 867.000,- verlaging
G. Diekmann (Steenwijk)
€ 31.000,- verlaging
Harry Lardinoije (Geleen)
€ 75.000,- verlaging
Math Bastiaens (Veldhoven)
€ 51.000,- verlaging
Corne Beex (Spijkenisse)
€ 28.000,- verlaging
P. de Goeij (Roermond)
€ 39.000,- verlaging
Eric Opmeer (papendrecht)
€ 77.000,- verlaging

Onroerendezaakbelasting

Onroerendezaakbelastingen (OZB) bij erfenis of schenking

Indien u een woning heeft verkregen uit een erfenis of schenking krijgt u te maken met de onroerendezaakbelastingen (OZB). De OZB bestaat uit twee onderdelen: OZB-eigenarenbelasting en OZB-gebruikersbelasting.

Als eigenaar van een woning die u uit een erfenis of door schenking heeft gekregen, betaalt u OZB-eigenarenbelasting. De hoogte van deze belasting hangt af van de WOZ-waarde van de woning en het OZB-tarief in de gemeente. Alle gemeenten in Nederland stellen jaarlijks hun eigen OZB-tarieven vast. De OZB-tarieven zijn dus in de ene gemeente hoger dan in de andere.

Waterschapsbelasting & rioolheffing

Waterschapsbelasting en rioolheffing bij erfenis of schenking

Naast OZB betaalt u ook watersysteemheffing als u na de erfenis of schenking eigenaar van de woning blijft. De hoogte van de watersysteemheffing wordt op basis van de WOZ-waarde bepaald. Daarnaast wordt in steeds meer gemeentes rioolheffing vastgesteld op basis van de WOZ-waarde.

Als de WOZ-waarde van de woning die u uit een erfenis of door schenking heeft gekregen omlaag gaat, kunt u besparen op waterschapsbelasting en in sommige gemeentes op rioolheffing. Als u een woning verkrijgt via een erfenis of schenking, betaalt u tegen een hoog tarief (variërend van 10% tot 40%) belasting over de WOZ-waarde. Om te voorkomen dat u te veel betaalt kunt u met de gratis WOZ Check binnen één minuut of de WOZ-waarde klopt en hoeveel u kunt besparen.

Accepteer onze cookies voor een optimale klantervaring.

Instellingen