Doe nu de gratis
WOZ Check 2021

  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.
  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.

WOZ verlagen tweede woning

De WOZ-waarde van een tweede woning of vakantiewoning verlagen

Als u een tweede woning of recreatieve woning heeft, bespaart u met een verlaging van de WOZ-waarde op uw inkomstenbelasting in box 3. Daarnaast bespaart u op een aantal gemeentelijke heffingen. Altijd op onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing.

Controleer uw besparing
Lees meer

Doe nu de gratis
WOZ Check 2021

  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.
  1. Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.

Eerlijke WOZ

Iedereen verdient een eerlijke WOZ

U betaalt ieder jaar belasting op basis van de WOZ-waarde van uw woning. Een te hoge WOZ-waarde kan daarom vervelend voor u uitpakken. Eerlijke WOZ biedt u de mogelijkheid de WOZ-waarde te controleren en geheel kosteloos bezwaar te maken.

Doe de gratis check

Inkomstenbelasting box 3

U kunt besparen op inkomstenbelasting in box 3

Een vakantiewoning of tweede woning, bijvoorbeeld voor studerende kinderen, is onroerend goed in box 3. Over de waarde van deze woning moet u vermogensbelasting betalen. Hoe hoog de vermogensrendementsheffing is, hangt af van de WOZ-waarde van uw tweede woning of vakantiewoning en uw netto vermogen in box 3.

Goed om te weten is dat de vermogensrendementsheffing uit gaat van een fictief rendement van 1,79% tot 5,33% over uw netto vermogen. Over dit fictieve rendement betaalt u 30% inkomstenbelasting. Heeft u nog schuld op uw onroerend goed in box 3? Dan wordt deze in mindering gebracht op uw vermogen. Dus hoe lager de WOZ-waarde van uw vakantiewoning of tweede woning is, hoe minder inkomstenbelasting u betaalt in box 3.

Eric Opmeer (papendrecht)
€ 332,- besparing per jaar
Harry Lardinoije (Geleen)
€ 324,- besparing per jaar
Math Bastiaens (Veldhoven)
€ 220,- besparing per jaar
Corne Beex (Spijkenisse)
€ 121,- besparing per jaar
P. de Goeij (Roermond)
€ 168,- besparing per jaar
H. Venema (Haarlem)
€ 315,- besparing per jaar
M. de Vos (Almere)
€ 194,- besparing per jaar

Onroerendezaakbelasting

Onroerendezaakbelasting (OZB) en uw tweede woning

Als u een vakantiewoning of tweede woning heeft krijgt u te maken met onroerendezaakbelasting (OZB). De OZB bestaat uit eigenarenbelasting en gebruikersbelasting. Als eigenaar van een vakantiewoning of tweede woning betaalt u alleen de OZB-eigenarenbelasting. De hoogte van het OZB-tarief en uw WOZ-waarde bepalen samen hoeveel belasting u moet betalen. Doordat gemeenten jaarlijks zelf hun OZB-tarieven mogen bepalen, verschilt de hoogte van OZB per gemeente.

Onroerendezaakbelasting = OZB-tarief x WOZ-waarde.

Hierdoor kunt u dus geld besparen indien de WOZ-waarde van uw tweede woning of vakantiewoning wordt verlaagd. Er is een kans van ruim 20% dat u net als ruim 1 miljoen andere Nederlandse huishoudens te veel belasting betaalt. Doe daarom de gratis WOZ Check en u ziet direct of u kunt besparen én hoeveel.

Waterschapsbelasting & rioolheffing

Waterschapsbelasting en rioolheffing voor uw tweede woning

U betaalt u voor uw tweede woning of vakantiewoning watersysteemheffing op basis van uw WOZ-waarde. Indien u uw WOZ-waarde succesvol verlaagt betaalt u dus ook minder watersysteemheffing.

Hiernaast wordt voor steeds meer gemeenten de hoogte van rioolheffingen gekoppeld aan de WOZ-waarde. Afhankelijk van de gemeente waarin u een tweede woning of vakantiewoning heeft, kan het dus extra relevant zijn om uw WOZ-waarde te controleren. Check binnen één minuut controleren of de WOZ-waarde klopt en hoeveel u kunt besparen.

Accepteer onze cookies voor een optimale klantervaring.

Instellingen