Alles over WOZ
PartnersInfo voor gemeentenVragenOver onsContact
Doe de gratis WOZ CheckLogin
Menu
windmolen.jpg

Tweede woning

De WOZ-waarde van een tweede woning of vakantiewoning verlagen

Als u een tweede woning of recreatieve woning heeft, bespaart u met een verlaging van de WOZ-waarde op uw inkomstenbelasting in box 3. Daarnaast bespaart u op een aantal gemeentelijke heffingen. Altijd op onroerendezaakbelasting en waterschapsbelasting en in sommige gemeenten op rioolheffing.

Doe nu de gratis WOZ Check

  • Controleer uw straatnaam, huisnummer, plaatsnaam en postcode als uw adres er niet tussen staat.

U kunt besparen op inkomstenbelasting in box 3

Een vakantiewoning of tweede woning, bijvoorbeeld voor studerende kinderen, is onroerend goed in box 3. Over de waarde van deze woning moet u vermogensbelasting betalen. Hoe hoog de vermogensrendementsheffing is, hangt af van de WOZ-waarde van uw tweede woning of vakantiewoning en uw netto vermogen in box 3.

Goed om te weten is dat de vermogensrendementsheffing uit gaat van een fictief rendement van 1,79% tot 5,33% over uw netto vermogen. Over dit fictieve rendement betaalt u 30% inkomstenbelasting. Heeft u nog schuld op uw onroerend goed in box 3? Dan wordt deze in mindering gebracht op uw vermogen. Dus hoe lager de WOZ-waarde van uw vakantiewoning of tweede woning is, hoe minder inkomstenbelasting u betaalt in box 3.

Onroerendezaakbelasting (OZB) en uw tweede woning

Als u een vakantiewoning of tweede woning heeft krijgt u te maken met onroerendezaakbelasting (OZB). De OZB bestaat uit eigenarenbelasting en gebruikersbelasting. Als eigenaar van een vakantiewoning of tweede woning betaalt u alleen de OZB-eigenarenbelasting. De hoogte van het OZB-tarief en uw WOZ-waarde bepalen samen hoeveel belasting u moet betalen. Doordat gemeenten jaarlijks zelf hun OZB-tarieven mogen bepalen, verschilt de hoogte van OZB per gemeente.

Onroerendezaakbelasting = OZB-tarief x WOZ-waarde.

Hierdoor kunt u dus geld besparen indien de WOZ-waarde van uw tweede woning of vakantiewoning wordt verlaagd. Er is een kans van ruim 20% dat u net als ruim 1 miljoen andere Nederlandse huishoudens te veel belasting betaalt. Doe daarom de gratis WOZ Check en u ziet direct of u kunt besparen én hoeveel.

 

Waterschapsbelasting en rioolheffing voor uw tweede woning

U betaalt u voor uw tweede woning of vakantiewoning watersysteemheffing op basis van uw WOZ-waarde. Indien u uw WOZ-waarde succesvol verlaagt betaalt u dus ook minder watersysteemheffing.

Hiernaast wordt voor steeds meer gemeenten de hoogte van rioolheffingen gekoppeld aan de WOZ-waarde. Afhankelijk van de gemeente waarin u een tweede woning of vakantiewoning heeft, kan het dus extra relevant zijn om uw WOZ-waarde te controleren. Check binnen één minuut controleren of de WOZ-waarde klopt en hoeveel u kunt besparen.

Over onsGemeentenNieuwsJaarlijkse WOZ OnderzoekVeelgestelde vragen